Erfgoed Brabant & Landstad de Baronie
In de regio Baronie van Breda is, op initiatief van twaalf cultuurhistorische musea en een heemtuin, in het najaar van 2016 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar meer structurele samenwerking rondom de cultuurhistorische collecties in de Baronie van Breda. De conclusie van het haalbaarheidsonderzoek is dat alle deelnemende musea verdere samenwerking zien zitten en na willen denken over het gezamenlijk bewaren, ontsluiten, aanvullen en presenteren van de historische verhalen van de Baronie van Breda. Voor het opzetten van een netwerk gericht op structurele samenwerking is het realiseren van een aantal publieksgerichte gezamenlijke pilotprojecten een goed instrument: op die manier kunnen de musea vanuit de praktijk leren wat wel en niet goed werkt, en welke aanpak het meest wenselijk is in het vervolg.
De vraag
Toen het project in 2017 van start ging is begonnen met een kick-off bijeenkomst met alle deelnemende musea. Op die bijeenkomst hebben we besproken binnen welke thema’s men graag een gezamenlijk pilotproject zou willen opzetten. Uit het haalbaarheidsonderzoek was al duidelijk geworden dat de vier verhaallijnen die de Provincie Noord-Brabant hanteert als kader voor het provinciaal erfgoedbeleid veel aanknopingspunten boden voor de musea. In veel collecties bevinden zich objecten die het verhaal vertellen van Religieus, Bevochten, Bestuurlijk dan wel Innovatief Brabant. Zo kwamen de musea tot twee thema’s voor gezamenlijke publieksgerichte activiteiten: Religie door de eeuwen heen en Bevochten Baronie en werden werkgroepen rondom deze thema’s gevormd. RaadSaam is gevraagd voor de netwerkondersteuning en begeleiding van de projecten.
Onze uitvoering
RaadSaam heeft de werkgroepen georganiseerd en de musea ondersteund en geholpen bij het maken van de verschillende tentoonstellingen.