2019

Gemeente Eersel, het Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Gemeente Eersel, het Kempenmuseum De Acht Zaligheden
De kern van de activiteiten van Kempenmuseum De Acht Zaligheden is het beheren, toegankelijk maken en inzichtelijk maken van de cultuurhistorische geschiedenis van regio ‘De Kempen’. Het betreft vooral de periode 1850 tot nu toe en gaat over het leven van de mensen, waarin vroeger de agrarisch sector zwaar de overhand had.

De vraag
Het Kempenmuseum De Acht Zaligheden staat voor een belangrijk keuzemoment. Het museum heeft een ontwikkelvisie opgesteld waarin een duurzaam en nieuw museumconcept staat beschreven. Het museum vraagt de gemeente Eersel deze visie te steunen en het museum financiële mogelijkheden te geven om in samenwerking met experts de ontwikkelvisie uit te werken in een ondernemings- en herhuisvestingsplan. De gemeente Eersel staat in beginsel positief tegenover een doorontwikkeling van Kempenmuseum De Acht Zaligheden, maar wil eerst als tussenstap een haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkelmogelijkheden uitvoeren.

Onze uitvoering
In overleg met de gemeente Eersel is RaadSaam Erfgoedprojecten samen met Marco van Vulpen (BMC), gestart met het haalbaarheidsonderzoek. Het doel van dit haalbaarheidsonderzoek is zowel het museum als de gemeente meer inzicht te geven in de ontwikkelmogelijkheden. Dit haalbaarheidsonderzoek moet zowel het museum als de gemeente meer inzicht geven in: het beoogde museale profiel, interessante doelgroepen, mogelijke samenwerkingspartners, mogelijke organisatorische aanpassingen, mogelijke aanpassingen huisvesting, financiële consequenties en de financieringsmogelijkheden.

 

Deel dit project
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In samenwerking met

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Het maken van een stappenplan en het ondersteunen en begeleiden van de verhuizing van de collectie van Histaruz

Verhuizing Histaruz, Leuven

Advies, Collecties

Een haalbaarheidsonderzoek voor een dynamisch museum over de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving op de Hertogensite in de Leuvense benedenstad.

KU en UZ Leuven

Conceptontwikkeling

Voor het museum hebben wij een overzichtelijk en actueel beeld geschetst van de opleidingsmogelijkheden (mbo/hbo/wo/nascholing/veld zelf) voor collectiemanagers in zowel binnen als buitenland.

Rijksmuseum, Amsterdam

Onderzoek

De ondersteuning van het maken van een profiel en de werving voor een nieuwe (tijdelijke) opvolging van de huidige conservator.

Missiemuseum Steyl

Advies