2023

Gemeente Halderberge, Broeders van Saint-Louis

Gemeente Halderberge,  Broeders van Saint-Louis
De Broeders van Saint-Louis hebben verschillende collecties in bezit en in bezit gehad. Een grote collectie is in bezit gekomen van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch en een andere collectie wordt getoond in het Zouavenmuseum te Oudenbosch. Daarnaast hebben de Broeders nog een bescheiden eigen collectie in hun huis te Oudenbosch. Op dit moment wordt door Museummakers het “verhaal van Oudenbosch” opgesteld waar ook de verschillende monumenten en collecties een rol spelen. Rond het huidige beheer en het tentoonstellen van de Zouavencollectie liggen echter geen actuele juridische afspraken tussen de gemeente en de eigenaar van de collecties, de Broeders van Saint-Louis, Congregatie van de Heilige Aloysius Gonzaga.

De vraag
De gemeente heeft ons benaderd met de vraag een offerte uit te brengen voor het geven van inzicht in de eigendomsmogelijkheden van de collecties van de Broeders van Saint-Louis te Oudenbosch ten behoeve van een besluit in het college en/of de gemeenteraad.

Onze uitvoering
RaadSaam zal een rapport maken dat inzicht geeft in de wensen en mogelijkheden van zowel de collectie die nu beheerd wordt door het Zouavenmuseum als de overige collectie van de congregatie. Hieruit ontstaan drie mogelijke scenario’s voor de gemeente Halderberge. Bij deze scenario’s zullen ook de huidige museale wet- en regelgeving omtrent de beheer- en schenkingsmogelijkheden beschreven worden.

 

Deel dit project

Werkzaamheden

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Gemeente Helmond, HomeComputerMuseum

Advies, Collecties

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Conceptontwikkeling

Gemeente Maassluis

Conceptontwikkeling, Collecties

Zeeuws Archief, Middelburg

Advies, Collecties