2023

Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis
Het maritiem erfgoed in Maassluis bestaat uit historische schepen, havens, havenpanden en musea. De gemeente Maassluis heeft in 2021 een 10-jaren ontwikkelplan voor Maritiem Erfgoed Maassluis vastgesteld. Doel van dit plan is om het maritieme erfgoed beter te presenteren en te gebruiken voor de ontwikkeling van het havengebied en de historische binnenstad van Maassluis. Inmiddels heeft de gemeente een loods aangekocht aan de buitenhaven. Deze loods M gaat onderdak bieden aan uiteenlopende maritieme binnen- en buitenactiviteiten.

De vraag
Het Nationaal Sleepvaart Museum (NSM), Museum Maassluis (MM), de Historische Vereniging Maassluis (HVM) en museumschip de Hudson zijn gedacht als dragende onderdelen van de museale component van Loods M. Om de positionering van de vier partijen binnen Loods M scherp te krijgen is het belangrijk om een museale visie te ontwikkelen op de vraag hoe de collecties, verhalen en presentaties van deze drie erfgoedinstellingen zich aantrekkelijk op de nieuwe plek kunnen manifesteren, elkaar op inhoud kunnen versterken en goed ingepast kunnen worden in het concept van Loods M als geheel. 

Onze uitvoering
Samen met BMC zal RaadSaam een museale visie maken in samenspraak met de betrokken organisaties, zodanig dat het geheel meer is dan de som der delen. Deze museale visie dient als input voor de verdere planontwikkeling van Loods M als geheel. 

Deel dit project

In samenwerking met

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Gemeente Helmond, HomeComputerMuseum

Advies, Collecties

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Conceptontwikkeling

Zeeuws Archief, Middelburg

Advies, Collecties

Gemeente Roermond, Cuypershuis

Advies, Collecties, Collectiescan