2019

Gemeente Moerdijk, Mauritshuis, Willemstad

Gemeente Moerdijk, Mauritshuis
Momenteel is het Mauritshuis een bezoekerscentrum. Er is toeristische informatie te vinden en er kan veel geleerd worden over de geschiedenis van Willemstad. Op zolder is een grote tentoonstelling van de lokale heemkundekring “De Willemstad” te bezichtigen. Ook is er een “Canonkamer”, waarin de militaire geschiedenis van Willemstad wordt verteld door middel van een indrukwekkende en leerzame interactieve voorstelling. Verder zijn de Burgemeesterskamer, de Gouverneurskamer en de Raadzaal te bezichtigen. Het gebouw is nog steeds een geliefde trouwlocatie in de gemeente Moerdijk waar elk jaar vele huwelijken worden gesloten.

De vraag
Het Mauritshuis is een van de mooiste bezienswaardigheden in Willemstad. Het statige Rijksmonument is een ontmoetingsplek, informatiecentrum, huwelijkslocatie en uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten. Het pand wordt tevens verhuurd als vergaderlocatie, maar is toch vooral een plek voor bezoekers om zich te verdiepen in de turbulente geschiedenis van Willemstad en natuurlijk van het Mauritshuis. Deze mix van functies moeten voor de bezoeker op een sfeervolle manier worden geïntegreerd in een historische setting. Op dit moment heeft het Mauritshuis nog de uitstraling van het oude gemeentehuis. De gemeente Moerdijk wil in overeenstemming met de gepresenteerde visie een verdere invulling van het historische verhaal en sfeer in het Mauritshuis tot stand brengen.

Onze uitvoering
In overleg met de gemeente Moerdijk is RaadSaam Erfgoedprojecten gestart met de conceptontwikkeling voor het Mauritshuis. Het doel van het project is het opstellen van een conceptontwikkeling leidend tot een realistische en kwalitatief hoogstaande invulling van het historische verhaal van het Mauritshuis, de stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie in samenhang met het multifunctioneel gebruik van het gebouw.

Deel dit project

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Gemeente Helmond, HomeComputerMuseum

Advies, Collecties

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Conceptontwikkeling

Gemeente Maassluis

Conceptontwikkeling, Collecties

Zeeuws Archief, Middelburg

Advies, Collecties