2019

Gemeente Moerdijk, Mauritshuis, Willemstad

Gemeente Moerdijk, Mauritshuis
Momenteel is het Mauritshuis een bezoekerscentrum. Er is toeristische informatie te vinden en er kan veel geleerd worden over de geschiedenis van Willemstad. Op zolder is een grote tentoonstelling van de lokale heemkundekring “De Willemstad” te bezichtigen. Ook is er een “Canonkamer”, in deze kamer wordt de militaire geschiedenis van Willemstad vertelt door middel van een indrukwekkende en leerzame interactieve voorstelling. Verder zijn de Burgemeesterskamer, de Gouverneurskamer en de Raadzaal te bezichtigen. Omdat het gebouw nog steeds een van de trouwlocaties van de gemeente Moerdijk is trouwen er elk jaar vele koppels in het Mauritshuis.

De vraag
Eén van de mooie middelpunten in Willemstad is het Mauritshuis, een prachtig rijksmonument. Het statige pand is een ontmoetingsplek, informatiecentrum, een huwelijkslocatie en de uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten. Het pand wordt tevens verhuurd als vergaderplek, maar is toch vooral een plek voor bezoekers om zich te verdiepen in de turbulente geschiedenis van Willemstad en natuurlijk van het Mauritshuis. Deze mix van functies moeten op een sfeervolle manier worden geïntegreerd in een voor de bezoeker historische setting. Op dit moment heeft het Mauritshuis nog de uitstraling van het oude gemeentehuis. De gemeente Moerdijk wil in lijn met de gepresenteerde visie een verdere invulling van het historische verhaal en sfeer in het Mauritshuis.

Onze uitvoering
In overleg met de gemeente Moerdijk is RaadSaam Erfgoedprojecten gestart met de conceptontwikkeling voor het Mauritshuis. Het doel van het project is als volgt omschreven: het doel is het opstellen van een conceptontwikkeling dat leidt tot een realistisch en kwalitatief hoogstaande invulling van het historische verhaal van het Mauritshuis, de stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie in samenhang met het multifunctioneel gebruik van het gebouw.

Deel dit project
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Het maken van een stappenplan en het ondersteunen en begeleiden van de verhuizing van de collectie van Histaruz

Verhuizing Histaruz, Leuven

Advies, Collecties

Een haalbaarheidsonderzoek voor een dynamisch museum over de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving op de Hertogensite in de Leuvense benedenstad.

KU en UZ Leuven

Conceptontwikkeling

Voor het museum hebben wij een overzichtelijk en actueel beeld geschetst van de opleidingsmogelijkheden (mbo/hbo/wo/nascholing/veld zelf) voor collectiemanagers in zowel binnen als buitenland.

Rijksmuseum, Amsterdam

Onderzoek

De ondersteuning van het maken van een profiel en de werving voor een nieuwe (tijdelijke) opvolging van de huidige conservator.

Missiemuseum Steyl

Advies