2023

Gemeente Roermond, Cuypershuis

Gemeente Roermond, Cuypershuis
De gemeente Roermond heeft haar collecties in beheer gegeven aan het Museum het Cuypershuis. Het museum beheert objecten die afkomstig zijn van Pierre Cuypers en zijn familie én objecten die gemaakt of gebruikt werden in de ateliers. Ook meubels en producten van moderne interieurontwerpers zijn in de collectie vertegenwoordigd. Daarnaast beheert het museum nog 2 kerncollecties over de historie van de gemeente Roermond en de beeldende kunstcollectie van de gemeente Roermond. De drie kerncollecties zijn onderverdeeld in 12 deelcollecties met een totaal van ruim 10.000 objecten.

De vraag
De collectie beeldende kunst van de Gemeente Roermond is door de omvorming van het Stedelijk Museum Roermond tot Cuypershuis en Historiehuis enigszins tussen wal en schip gekomen. Dit deel van de collectie is daardoor minder zichtbaar en bruikbaar geworden en staat nu in het depot wat in de verdrukking waardoor de houdbaarheid van de collectie onder druk staat. Het museum is op dit moment bezig met een toekomstvisie voor het Cuypershuis en wil ook aandacht vragen voor de impact die het huidige beleid heeft op het beheer en het gebruik van de beeldende kunstcollectie. Nader onderzoek naar de collectie met de focus op de kunstcollectie en een onderzoek naar het huidige depot is daarom gewenst.

Onze uitvoering
RaadSaam zal onderzoek doen naar de beeldende kunstcollectie van de gemeente Roermond, er zal gekeken worden naar de staat van het depot in relatie met de daarvoor geldende normen en er zal een collectiescan van de gemeentelijke collectie gedaan worden, met extra aandacht voor de gemeentelijke kunstcollectie. Beide onderzoeken vormen het fundament voor een volgende fase.

Deel dit project

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Gemeente Helmond, HomeComputerMuseum

Advies, Collecties

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Conceptontwikkeling

Gemeente Maassluis

Conceptontwikkeling, Collecties

Zeeuws Archief, Middelburg

Advies, Collecties