2018

Maas Binnenvaartmuseum, Maasbracht

Maas Binnenvaartmuseum
Het Maas Binnenvaartmuseum staat voor een cruciale fase in haar bestaan. Het museum wil een verbreding doorvoeren en naast haar oorspronkelijke functie van Scheepvaartmuseum het verhaal van de zand en grindindustrie toevoegen. Daarnaast wil het bestuur professionaliseren door de Museumnorm als leidraad te nemen.

De vraag
RaadSaam Erfgoedprojecten is gevraagd om te kijken naar een nieuwe conceptontwikkeling voor het museum. Een conceptontwikkeling voor de nieuwe inrichting die leidt tot een realistisch en mooie nieuwe invulling van de presentatie van de collectie en van het nieuwe grindwinningverhaal. Er is een wens om meer structuur aan te brengen en het publiek ook zonder rondleiding de mogelijkheid te geven het verhaal van Maasbracht te begrijpen. Daarnaast is er een wens om kinderen meer verhalen op hun eigen niveau aan te bieden. Daarbij zouden er ook meer activiteiten te doen mogen zijn voor de kinderen.

Onze uitvoering
Een conceptontwikkeling voor de nieuwe inrichting die leidt tot een realistisch en kwalitatief hoogstaande invulling van de presentatie van de collectie en van het nieuwe grindwinningverhaal. Het inrichtingsverhaal wordt gepresenteerd aan het eigen bestuur en de vrijwilligers en aan de externe stakeholders zoals de gemeente Maasgouw, provincie Limburg en de grindwinningindustrie.

Deel dit project
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Werkzaamheden

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Het maken van een stappenplan en het ondersteunen en begeleiden van de verhuizing van de collectie van Histaruz

Verhuizing Histaruz, Leuven

Advies, Collecties

Een haalbaarheidsonderzoek voor een dynamisch museum over de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving op de Hertogensite in de Leuvense benedenstad.

KU en UZ Leuven

Conceptontwikkeling

Voor het museum hebben wij een overzichtelijk en actueel beeld geschetst van de opleidingsmogelijkheden (mbo/hbo/wo/nascholing/veld zelf) voor collectiemanagers in zowel binnen als buitenland.

Rijksmuseum, Amsterdam

Onderzoek

De ondersteuning van het maken van een profiel en de werving voor een nieuwe (tijdelijke) opvolging van de huidige conservator.

Missiemuseum Steyl

Advies