Rijksmuseum
2020

Rijksmuseum, Amsterdam

Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is een museum van kunst en geschiedenis dat zich ten doel stelt voor nationaal en internationaal publiek een representatief overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis vanaf de Middeleeuwen te tonen. In samenwerking met het Nederlands Openlucht Museum, museum Paleis Het Loo, en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt in 2020 een gezamenlijk Collectie Centrum Nederland (CCNL) gerealiseerd, waar de rijkscollecties op een innovatieve en toegankelijke manier zullen worden ondergebracht.

De vraag
Op het gebied van duurzaamheid en materiaal gebruik is er een sterke behoefte aan kennisontwikkeling bij vele collectiebeheerders in binnen en buitenland. Deze kennisbehoefte vertaald zich naar de velen vragen die gesteld worden aan de experts binnen het Rijksmuseum. Andere musea willen graag meer te weten komen over de praktijkervaringen en kennis van het Rijksmuseum. Het CCNL biedt het Rijksmuseum een mogelijkheid om deze praktijkervaringen en kennis beter te faciliteren en meer gestructureerd met het museale veld te delen. Het Rijksmuseum wil een overzichtelijk en actueel beeld van de opleidingsmogelijkheden voor collectiemanagers in zowel binnen als buitenland om zijn eigen unieke positie te kunnen bepalen.

Onze uitvoering
RaadSaam heeft fact en figures op een rij gezet van de opleidingsmogelijkheden voor collectiemanagers. Onder het collectiemanagement vallen trainingen ten behoeve van: projectleiders tentoonstellingen, beheer en behoud, depotbeheer, registrars, fotografie en collectieregistratie. Daarnaast hebben we ter inspiratie enkele opmerkelijke initiatieven in het buitenland op het gebied van het delen van ervaringen en expertise door verschillende musea en universiteiten bekeken.

Deel dit project
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Werkzaamheden

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Het maken van een stappenplan en het ondersteunen en begeleiden van de verhuizing van de collectie van Histaruz

Verhuizing Histaruz, Leuven

Advies, Collecties

Een haalbaarheidsonderzoek voor een dynamisch museum over de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving op de Hertogensite in de Leuvense benedenstad.

KU en UZ Leuven

Conceptontwikkeling

De ondersteuning van het maken van een profiel en de werving voor een nieuwe (tijdelijke) opvolging van de huidige conservator.

Missiemuseum Steyl

Advies

Het geven van een workshop en advies ten behoeve van het professionaliseringstraject van LIMA.

LIMA, Amsterdam

Advies, Workshops