Museum Veere
2021 / 2022

Zeeuws Archief, gemeente Veere

Zeeuws Archief
Het Zeeuws Archief is het Regionale Historische Centrum (RHC) van Zeeland. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van Zeeuwse overheden, particulieren en bedrijven. Daarnaast is het Zeeuws Archief specialist in digitale duurzaamheid, het biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot. Het Zeeuws Archief beheert daarnaast vele collecties, onder andere die van de gemeente Veere. De collectie van de gemeente Veere bestaat uit ongeveer 7000 objecten. De gemeente is eigenaar en verantwoordelijk voor deze collectie. Het Zeeuws Archief is de beheerder. Een deel is te vinden in het Museum Veere, maar het overgrote deel is opgeslagen in een depot.

De vraag
Het doel van het onderzoek is om de aard en het belang van de kunstcollectie in beeld te krijgen, waardoor er een kwalitatief krachtige collectie zichtbaar wordt die beter ingezet en gezien wordt. RaadSaam voert het onderzoek uit en zal het Zeeuws Archief en de gemeente Veere advies geven over de kunstcollectie. De focus ligt op de waarde (in allerlei vormen) van de collectiestukken. Dit alles moet resulteren in een zorgvuldig advies over de collectie. Hierin staat een stappenplan met de argumenten en stappen om de collectiedelen beter te beheren, in te delen per categorie en/of te herplaatsen. Het doel is om de kunstcollectie beheersbaar, toegankelijker en toekomstbestendig te maken. Alles rekening houdend met de huidige wet- en regelgeving.

Onze uitvoering
RaadSaam heeft een adviesrapport geschreven over de huidige situatie van het beheer van het erfgoed van de gemeente Veere. De focus ligt op de waarde (in allerlei vormen) van de collectiestukken. Het onderzoek is in drie fases uitgevoerd, dit zijn de oriëntatiefase, de uitwerkingsfase en de afrondingsfase.

Deel dit project

Werkzaamheden

Meer weten?

neem contact met ons op

Andere projecten

Gemeente Helmond, HomeComputerMuseum

Advies, Collecties

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Conceptontwikkeling

Gemeente Maassluis

Conceptontwikkeling, Collecties

Zeeuws Archief, Middelburg

Advies, Collecties